NodisMed - Ghid medical de sanatate

Ghidul tau de prim ajutor

ATENTIE: Va rugam sa apelati 112 imediat daca aveti dureri in piept, dificultati de a respira, sangerari severe, oboseala sau ameteala brusca, sau considerati ca e o urgenta medicala.

Temperatura corpului si metode de masurare

Promoveaza-te pe acest site

Temperatura corpului reprezinta metoda prin care organismul dumneavoastra reuseste sa produca sau sa elimine caldura, astfel incat aceasta ramana in parametrii normali. Organismul uman detine capacitatea, aproape unica de a se adapta factorilor de mediu externi, astfel incat temperatura corpului  uman sa isi pastreze valorile normale constante.

 

In momentul in care, din diverse motive, temperatura corpului creste, vasele de sange se dilata (isi maresc volumul), astfel incat excesul de caldura sa ajunga la suprafata pielii. In aceste conditii, in mod normal persoana in cauza va incepe sa transpire, picaturile de apa evaporate ajutand la scaderea temperaturii corpului. Daca dimpotriva, temperatura corpului scade, vasele de sange se contracta (isi micsoreaza volumul), in asa fel incat circulatia sanguina la nivelul pielii sa fie mai mica in vederea conservarii caldurii din organism. Totodata, la nivelul sistemului muscular, va aparea o contracite involuntara, rapida (tremurat), menita sa creasca temperatura corpului pentru a genera mai multa caldura.

 

Metode de masurare a temperaturii corpului

Temperatura poate fi masurata prin aplicarea dispozitivelor speciale in diverse locuri ale corpului, cele mai folosite fiind cavitatea bucala, urechea, zona axiala (subrat) sau zona rectala, iar in situatii speciale, chiar la nivelul fruntii.

 

Calibrarea termometrelor poate fi facuta fie in grade Fahrenheit, in zone precum Statele Unite ale Americii, sau in grade Celsius, aceasta fiind unitatea de masura standard in majoritatea statelor din Europa. In prezent exista o gama larga de dispozitive pentru masurarea temperaturii corpului (termomentre), in functie de zona unde acesta va fi aplicat:

- termometre electronice, alcatuite dintr-un suport de plastic, ce au forma unui creion, cu un ecran pe care va fi afisatat temperatura corpului, la un capat, si cu dispozitivul destinat masurarii temperaturii la celalalt capat. Principiul termometrelor electronice au la baza masurarea gradului de trecere a electricitatii prin dispozitivul atasat suportului de plastic, si pot fi folosite pentru cavitatea bucala, zona axiala sau zona rectala;

- termometre pentru ureche (auricular), sunt la randul lor alcatuite dintr-un dispozitiv de plastic, folosind energia infrarosie pentru a masura temperatura corpului. La unul dintre capete, termometrele pentru ureche au forma conica pentru a putea fi cu usurinta si in siguranta atasate timpanului. Gradul de precizie al acestor dipozitive este extrem de mare, rezultatul fiind afisat pe ecranul digital, situat la celalalt capat al termometrului in doar cateva secunde;

- termometru pentru frunte, foloseste temperatura pielii pentru a determina care este temperatura corpului dumneavoastra. Unele didpozidtive de acest gen detin un disc usor care va fi asezat pe frunte pentru cateva momente, in vreme ce temperatura va fi afisata pe un ecran digital. Alte tipuri de termometre pentru frunte iau forma unor bucati de plastic prevazute cu gradatii. Pentru a putea masura temperatura corpului cu aceste dispozitive este necesar sa atasati bucata respectiva de plastic pe fruntea pacientului si sa asteptati pana in mometul in care anumite numere de pe gradatie isi schimba culoarea. Termomentrele pentru frunte au un grad de precizie mai mic decat termomentrele auriculare sau cele electronice;

- termometru de unica folosinta, sunt dispozitive subtiri de plastic, prevazute la unul dintre capete cu anumite puncte, a caror culoare va ajuta sa stabiliti care este temperatura corpului. Termometrele de unica folosinta pot fi folosite pentru masurarea temeperaturii la nivelul cavitatii bucale sau a zonei rectale, iar pentru sugari acestea vin sub forma  unui plasture ca va poate arata temperatura copilului timp de 48 de ore. Totodata aceste dispozitive sunt sigure, nu contin sticla, latex sau mercur iar gradul de acuratete este destul de mare. Dupa vindecarea pacientului este recomandat ca aceste termometre sa fie aruncate;

- termometre tip suzeta, iau forma unei suzete care va fi asezata in gura sugarului, avand insa la celalalt capat un dispozitiv pentru afisarea temperaturii corpului. Termometrele tip suzeta necesita o perioada mai mare de timp pentru afisarea temperaturii, iar gradul de precizie nu este la fel de mare.

 

Valorile normale ale temperaturii corpului

Valoarea normala a temperaturii corpului a fost stabilita la o medie de 37 grade Celsius (98 grade Fahreinheit), insa acesta poate varia cu pana la 0.6 grade Celsius (1 grad Fahreinheit) in functie de momentul zilei si gradul de efort fizic depus. Totodata temperatura corpului uman este extrem de sensibila la schimbarile hormonale din organism, fapt ce face ca valorile acesteia sa fie putin mai mari in cazul femeilor aflate la ovulatie sau in timpul ciclului menstrual.

 

Temperatira auriculara (masurata la nivelul membranei timpanice) si cea rectala poate afisa valori mai mari cu 0.3-0.6 grade Celsius (0.5-1 grad Fahreinheit) comparativ cu temperatura orala, in vreme ce temepatura masurata la nivelul zonei axiale (subrat) poate fi cu 0.3-0.6 grade Celsius (0.5-1 grad Fahreinheit) mai mica decat cea orala.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.
Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe