NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Urticaria si angiodemul

Promoveaza-te pe acest site

Urticaria reprezinta aparitia petelor rosii si a senzatiei de mancarime pe suprafata pielii. Ele sunt de obicei o reactive alergica la medicamente.

Angioedemul este o umflatura similara cu urticaria, nu mai ca este localizat sub piele mai degraba decat la suprafata. Este posibil sa apara angioedemul fara urticarie.


Cauze

Cand aveti o reactie alergica la o substanta, corpul elibereaza histamine si alte substante chimice in sange. Acest lucru provoaca mancarimi, umflaturi si alte simptome. Urticariile sunt o reactie comuna, mai ales la persoanele cu alergii cum ar fi febra fanului.

Cand umflaturile apar pe suprafata fetei, in jurul gurii, ochilor si in special a buzelor, sunt denumite angiodem. Angiodemul poate sa apara in jurul mainilor, picioarelor si a gatului.

Multe substante pot provoca urticarie. Printre acestea se numara si: scamele animalelor, muscaturile insectelor, medicamente, scoici, pesti, fructe cu coaja, oua, lapte si alte alimente.

Urticaria poate fi dezvoltata de asemenea pe baza: stresului emotional, extremele de expunere la frig sau la soare, transpiratia excesiva, boala, infectii cum ar fi mononucleoza.

Angiodemul este cauzat de o reactive alergica. Adesea cauza care provoaca angiodem nu este gasita niciodata. Exista aceleasi alte cauze care pot provoca aceasta boala, iar acestea sunt identice cu cele care provoaca urticaria.


Diagnostic

Medicul va poate spune daca aveti urticarie uitandu-se la piele. Daca aveti un istoric medical care contine si o alergie, diagnosticul este si mai relevant.

Ocazional sunt efectuate teste de sange si sunt testate fragmente de piele pentru a confirma faptul ca ati avut o reactie alergica si pentru a determina substanta care a declansat reactia alergica.

In cazul angioedemului sunt efectuate aceleasi proceduri.


Tratament

Tratamentul poate sa nu fie necesar in unele cazuri. Formatiunile pot disparea pe cont propriu.  Pentru a reduce mancarimile si umflaturile evitati baile fierbinti sau dusurile fierbinti, evitati sa iritati zona cu haine stramte pe corp, consulatati un medic pentru a va recomanda antihistaminice.

Daca reactiile sunt severe si implicaa umflarea gatului, ar putea fi nevoie de epinefrina sau steroizi. Urticaria in gat poate bloca caile respiratorii si face dificila respiratia.


Simptome

Simptomele pentru urticarie sunt: mancarime, umflarea suprafetei pielii cu margini clar definite.  Formatiunile se pot uni pentru a forma o zona mai mare. Ele isi pot schimba forma, pot sa dispara si sa reapara dupa cateva minute sau ore. Au tendinta de a incepe brusc si de a se termina repede.

Simptomele pentru angioderm sunt: dezvoltarea brusca a umflaturilor pe maini, picioare si gat, senzatie de durere si mancarime a umflaturilor, crampe abdominale, respiratie dificila, umflarea ochilor si a gurii.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe