NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Stenoza carotida

Promoveaza-te pe acest site

Stenoza carotida este descrierea medicala a ingustarii sau constrictiei arterei carotide.


Cauze

Cauza de stenoza carotida este acumularea placii pe peretele interior al arterei carotide. Fluxul de sange de la nivelul creierului si bocarea arterelor dupa lansarea emboliei poate provoca un accident vascular cerebral.

Riscul crescut de stenoza carotida este asociat cu fumatul, hipertensiunea, nivelul ridicat al colesterolului, obezitatea si un stil de viata sedentar. Alt factor de risc este diabetul sau inaintarea in varsta.


Diagnostic

Medicul poate asculta pulsul sangelui in artera carotida prin intermediul unui stetoscop.

Exista trei teste care ajuta la diagnosticarea acestei boli: duplex carotidian, IRM sau angiografie prin rezonanta magnetica  siarteriogram.


Tratament

Diagnosticarea si stabilirea tratamentului ar trebui sa fie realizate in colaborare cu medicul de familie, neurologul, neurochirurgul, neuroradiologul si alti specialisti care sunt calificati in efectuarea angioplastiei.


Simptome

Uneori inainte de un accident vascular cerebral major, o persoana poate fi afectata temporar de blocajul arterial. Fluxul intrerupt de sange la creier nu persista mai mult de 24 de ore. Simptomele acestui eveniment tranzitoriu numit atac ischemic tranzitor include slabiciune, dificultati de vedere si de vorbire.

Simptomele exacte depind de zona creierului care este afectata.

In cazul unui accident vascular cerebral, fluxul de sange blocat nu este restabilit, celulele creierului pot muri si sunt provocate leziuni permanenete ale creierului.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe