NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Pelagra

Promoveaza-te pe acest site

Pelagra este o tulburare care aduce o deficienta de niacin numita nutrientul sau acidul nicotinic, una din vitaminele din complexul B.


Cauze

Pelagra poate fi primara sau secundara. Rezultatele primare de pelagra apar atunci cand dieta este extrem de deficitara in alimente bogate in niacina. Un exemplu clasic apare in locatii geografice in care porumbul este continuu consumat. Porumb contine acid nicotinic, dar intr-o forma in care nu poate fi absorbita in intestin. Oamenii care se bazeaza pe porumb ca sursa de alimentie, dezvoltă adesea pelagra.

Pelagra poate aparea, de asemenea, atunci cand un pacient internat in spital, este in imposibilitatea de a manca pentru o perioadă foarte indelungata de timp si ii sunt date fluidele lipsite de vitamine printr-un ac in vena.

Pelagra secundara apare atunci cand o cantitate suficienta de niacina este prezenta in dieta, dar alte boli interfereaza cu absorbtia si / sau prelucrarea. Acest lucru este vazut in diverse boli care cauzeaza diaree prelungita, cu ciroza hepatica si alcoolismul, in utilizarea pe termen lung a medicamentului anti-tuberculoza numite izoniazide, la pacientii cu tumori maligne, precum si la pacientii care sufera de boala Hartnup (o mostenire tulburara care duce la absorbtia dezordonata de aminoacizi din intestin si rinichi).


Diagnostic

Diagnosticul este pur si simplu efectuat pe baza colectarii simptomelor de la pacient, impreuna cu informatii cu privire la dieta pacientului. Nu exista teste chimice disponibile pentru diagnosticarea definitiv pelagra.


Tratament

Tratamentul implica de obicei completarea dietei individuale cu o forma de niacinamide numite niacina (niacina in sine in forma pura provoacă o serie de efecte secundare neplăcute, inclusiv senzatii de mancarime, senzatie de arsura si inrosirea fetei). Niacinamide poate fi administrate pe cale orala sau prin injectare. Doza uzuala este de 300-500 mg pe cale orala in fiecare zi. Doza uzuala este de o injectie de 100-250 mg, administrata de doua-trei ori in fiecare zi.

Cand pelagra a progresat pana la punctul de sindrom encefalopatic, pacientul va necesita 1000 mg de niacinamide oral si 100-250 mg de niacinamide prin injectare. Odata ce simptome de pelagra au fost diminuate, o doza de intretinere de niacina poate fi calculata, impreuna cu care se incearca si modificarile necesare in alimentatie. Deoarece multe deficiente de vitamina B apar simultan, pacientii vor necesita, de obicei, administrarea altor vitamine din complexul B, de asemenea.


Simptome

Pelagra produce o varietate de simptome care afecteaza pielea, membranele mucoase (garnituri umede ale gurii, organe, etc), sistemulu nervos central (inclusiv creierul si nervii) si sistemul gastro-intestinal. Colectarea clasica de simptome include inrosirea si umflarea gurii si a limbii, diaree, eruptii pe piele si functionarea anormala mentala, inclusiv pierderi de memorie.

In timp ce pacientii precoce pot avea pur si simplu o eruptie pe piele de la lumina, in timp, pielea devine tot mai ingrosata, pigmentata si poate cadea in unele locuri. Zone ale pielii pot deveni predispuse la infectii bacteriene. Gura si limba si uneori vaginul, pot devenit tot mai groase, umflate si rosii. Dureri abdominale si balonare apar, cu greata si varsaturi, diaree cu sange. Modificari initiale psihice apar ca incapacitatea de a dormi (insomnie), oboseala si un sentiment de apatie. Acestea progreseaza la modificari precum pierderea memoriei, confuzie, depresie, halucinatii. Simptomele cele mai severe includ rigiditate a bratelor si picioarelor, cu rezistenta la incercarile de a trece la nivelul membrelor, variatiile ale nivelului de constiinta, precum si dezvoltarea de miscari involuntare. Aceasta colectie de simptome se numeste "sindromul encefalopatic."

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe