NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Ochiul lenes

Promoveaza-te pe acest site

Ambliopia sau ochiul lenes reprezinta pierderea capacitatii unui ochi de a vedea detaliile. Este cea mai frecventa cauza a problemelor oculare la copii.


Cauze

Ambliopia apare atunci cand nu esista o functionare a relatiei intre creier si ochi. La persoanele afectate de aceasta boala creierul favorizeaza functionarea unui singur ochi.

Ochiul preferat are vederea normala si datorita faptului ca este ignorat celalalt creier de ochi, capacitatea unei persoane de a vedea se dezvolta anormal. La varsta cuprisa intre 5 si 10 ani creierul se opreste din crestere si starea devine permanenta.

Strabismul este cea mai frecventa cauza de ambliopie si exista in cele mai multe cazuri un istoric familial al acestei boli.

Alte cauza includ astigmatismul la ambii ochi, cataracta in copilarie, hipermetropie sau miopie.


Diagnostic

Ambliopia este deseori diagnosticata in urma unei examinari complexe a ochilor. Alte teste speciale de obicei nu sunt necesare.


Tratament

Principalul tratament este acoperirea ochiului sanatos petru a forta utilizarea ochiului lenes. Uneori sunt folosite picaturi pentru estomparea vederea ochiului normal in loc de acoperirea lui.

Cauza care a dus la aparitia acestei boli va necesita un tratament specific.  In cazul in care ochiul lenes este cauzat de o problema de vedere, ochelarii sau lentilele de contact vor fi prescrise.

Copiii in cazul carora nu se poate astepta recuperarea treptata, ar trebui sa poarte ochelari cu lentile de protectie


Simptome

Simptomele care pot aparea includ: ochi care par sa nu functioneze simultan, incapacitatea de a vedea detaliile, vedere neclara in ceata, inchiderea repetata a unui ochi, vedere binoculara si sensibilitatea cauzata de miscari si contraste.

 

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe