NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Nivel ridicat de potasiu

Promoveaza-te pe acest site

Nivelul ridicat de potasiu sau hipercalcemia apare atunci cand potasiul are un nivel mai ridicat decat cel normal in sange.


Cauze

Potasiu este implicat in reglarea tesutului muscular si face parte din digestie, metabolism si homeostazie.

Hipercalcemia aparea atunci cand nivelul de potasiu din sange este mai mare decat in mod normal.

Rinichii elimina in mod normal excesul de potasiu din organism. Cele mai multe cazuri de hipercalcemie sunt cauzate de tulburari care reduc capacitatea rinichilor de a elibera potasiu: insuficienta renala acuta, insuficienta renala cronica, glomerulonefritele sau respingerea unui transplant de rinichi.

Lipsa hormonului aldosteron duce la o hiperpotasemie totala in organism.

Cresterea aportului de potasiu poate provoca hipercalcemie in cazul in care functia renala este slaba. Hipercalcemia poate fi cauzata de medicamente, inclusiv de cele care afecteaza functia renala si suplimente de potasiu.


Diagnostic

ECG poate arata modificari legate de hiperpotasemie si aritmii potential pericoloase.


Tratament

Tratamentul de urgenta este indicat in cazul in care nivelul de potasiu este foarte mare sau in cazul in care simptomele severe sunt prezente inclusiv schimbarile in ECG.

Scopul tratamentului acut este de a proteja organismul de efectele hiperpotasemiei. Tratamentul poate include: dializa, diuretice, calciu intravenos, glucoza si insulina intravenos administrate si bicarbonat de sodiu.

Tratamentul pe termen lung presupune tratarea cauzei problemei si a tulburarilor asociate cu hiperpotasemia. Acesta poate include: limitarea potasiului din dieta si diuretice.

Persoanele cu insuficienta renala sau cu o istorie de hipercalcemie nu trebuie sa utilizeze un substituent de sare pentru a inlocui sarea din dieta.


Simptome

Hipercalcemia nu are de multe ori nici un simptom. Ocazional pacientii pot avea urmatoarele simptome: batai neregulate, greata, puls lent, slab sau absent.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe