NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Leziuni traumatice ale creierului

Promoveaza-te pe acest site

Leziunile traumatice ale creierului sunt urmarea unui traumatism fizic la cap, care cauzeaza daune la creier. Aceste leziuni pot fi focale, sau limitate pe o singura parte a creierului, sau difuze, care afecteaza mai mult de o regiune a creierului. Prin definitie leziunile traumatice ale creierului presupun existenta unui traumatism, sau a oricarei agresiuni fizice la cap care sa conduca la o leziune a scalpului, craniului, sau creierului. Cu toate acestea, nu toate traumatismele craniene sunt asociate cu leziunile traumatice.


Cauze

Accidentele, in special cele de autovehicule, sunt major implicate in determinarea leziunilor creierului. Deoarece accidente sunt principala cauza de deces sau invaliditate la barbatii sub 35 de ani si pentru ca peste 70% dintre accidente implica leziuni ale capului si / sau ale maduvei spinarii, acest lucru nu este surprinzator.

De fapt, accidentele care implica transportul cu automobile, motociclete, biciclete si pietoni reprezinta jumatate din numarul cazurilor de leziuni ale creierului la persoanele cu varsta sub 75 de ani. Cel putin jumatate din toate leziunile traumatice ale creierului sunt asociate cu consumul de alcool.

Sporturile provoca leziuni in aproximativ 3% din cazuri; alte accidente care sa conduca la leziuni traumatice ale ctrierului, pot sa apara la domiciliu, la locul de munca, sau in aer liber.

La varsta de 75 de ani si la persoanele si mai in varsta, se intampla cele mai multe astfel de accidente. Alte situatii care sa conduca la leziuni traumatice ale creierului la toate varstele includ violenta, implicata in aproximativ 20% din cazuri.

La sindromul copilului zdruncinat, un copil este agitat si are o forta suficienta pentru a provoca grave leziuni asupra sa.


Diagnostic

Semnele de recunoastere a leziunii traumatice a creierului pentru medic includ respiratie superficiala, scaderea tensiunii arteriale, oase rupte sau traumatisme evidente ale craniului sau ale fetei, sange care curge prin nas sau urechi, dureri de cap severe, toricolis, varsaturi, paralizie sau incapacitatea de a misca unul sau mai multe membre, orbire, incapacitatea de a auzi, incapacitatea de a simti gustul sau mirosul.

Vor fi evaluate semnele vitale cum ar fi temperatura, presiunea arteriala, pulsul, ritmul respirator, in timp ce examenul neurologic evalueaza reflexe, nivelul de constiinta, capacitatea de a muta membrele si dimensiunea pupilei, simetria si raspunsul la lumina.

Testele imagistice dezvaluie localizarea si gradul leziunii creierului, si leziunilor asociate, si prin urmare ajuta la stabilirea diagnosticului si la un rezultat probabil.

Prin realizarea razelor x si a tomografiilor la cap, pot fi diagnosticate fracturile osoase, sangerarile, hematoamele, contuziile, umflarea tesutului cerebral, precum si blocarea sistemului ventricular prin care circula lichidul cefalorahidian din jurul creierului.


Tratament

In cazul in care este nevoie de o inteventie chirurgicala pentru a elimina cheagurile de sange sau pentru a insera un sunt pentru a diminua presiunea intracraniana, este nevoie de un neurochirurg. Dupa operatie, un pacient care a avut o pierdere de constiinta, este dus la terapie intensiva, unde este urmarit indeaproape de o echipa formata din neurochirurg, terapeuti, asistente medicale, specialisti si tehnicieni.

Dupa ce starea este stabilizata, un logoped si un neurochirurg vor evalua posibilitatea de a inghiti, functiile cognitive, comportamentale, si abilitatile de reabilitare corespunzatoare.


Simptome

Simptomele pot sa apara imediat, sau se pot dezvolta incet peste cateva ore dupa ce a avut loc leziunea. Poate sa apara sangerare lenta in creier sau umflare treptata. In functie de cauza, traumatismul poate sa ia o forma usoara, moderata sau severa, variind de la comotie usoara pana la coma sau chiar moarte.

In cazul unei comoti, persoana poate sa aiba o scurta pierdere a constiintei, similara cu lesinulsau este descrisa de cele mai multe ori de catre persoana cu sintagma „ am vazut stele”. Pe de alta parte se poate ajunge si la coma profunda sau la stare de inconstienta profunda, in care individul nu raspunde la mediu.

Atunci cand o persoana isi revine, unele simptome sunt imediat evidente, in timp ce latele apar dupa cateva zile sau chiar saptamani. Simptomele inlcud dureri de cap, modificari ale vederii, cum ar fi incetosarea vederii sau ochi obositi, greata, ameteli, zgomote in urechi, gust neplacut in gura, sau modificari ale simtului mirosului si pierderea simtului gustului.

Aproximativ 40% dintre pacienti dezvolta sindromul de postcontuzie in termen de cateva zile sau saptamani, inclusiv dureri de cap,ameteli sau senzatia de rotire (vertij), probleme de memorie, probleme de concentrare, tulburari de somn, agitatie, iritabilitate, depresie si anxietate. Acest sindrom poate persista timp de cateva saptamani in special la pacientii cu depresie, anxietate, sau alte simtome psihiatrice.

La pesoanele cu leziuni mai severe, pot exista ameteli imediate, slabiciuni pentru unul sau mai multe membre, orbire, surzenie, incapacitatea de a vorbi sau de a intelege, letargie, varsaturi persistente, pierderea coordonarii, dezorientare si agitatie. In plus fata de acestea, copiii mici cu forme de boala de la moderate pana la severe pot prezenta un plans prelugit si refuzul de a manca.

Pot aparea modificari de personalitate, depresie, iritabilitate, probleme emotionale si comportamentale. Crizele pot sa apara curand dupa leziunea traumatica a creierului, sau mai traziu, la un an dupa ce ea a avut loc.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe