NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Lesin

Promoveaza-te pe acest site

Lesinul este o pierdere temporara a constiintei din cauza scaderii fluxului de sange din creier. Lesinul este de durata scurta si este urmat de o recuperare rapida si completa. Puteti simti ameteli inainte de lesin.

O stare de inconstienta mai profunda si de o durata mai lunga este numita coma.


Cauze

Lesinul poate sa apara in timpul urinarii, in timp ce stati pe scaun, in timpul unei tuse foarte grele, sau atunci cand stati in picioare mult timp intr-un loc. Lesinul poate fi legat de frica, durere sau stres emotional.

O scadere brusca a tensiunii arteriale poate duce la lesin. Tensiunea arteriala poate scadea brusc daca aveti o sangerare sau sunteti grav deshidratat. Se poate intampla sa apara cand va ridicati brusc din pozitia de culcat.

Anumite medicamente pot provoca starea de lesin: medicamentele utilizate pentru anxietate, hipertensiune arteriala, congestie nazale sau alergii.

Alte motive includ hiperactivitatea, alcoolul, drogurile si zaharul din sange.

Motivele mai putin comune dar mai grave includ bolile cardiace si accidentele vasculare cerebrale. Acestea apar cel mai probabil la persoanele cu varsta de peste 65 de ani si mai putin probabil la persoanele mai tinere de 40 de ani.


Diagnostic

Pacientii care vor consulta medicul din cauza ca au lesinat vor fi supusi unui control al tensiunii arteriale. Daca se constata o tensiune arteriala scazuta poate fi indicata o hipotensiune arteriala posturala.

Pentru a testa problemele circulatorii un medic poate utiliza de asemenea o electrocardiograma pentru a testa anomaliile inimii. Vor fi efectuate si teste de strespentru a verifica tulburarile inimii. Lesinul suspectat de cauze neurologice va necesita teste suplimentare.


Tratament

Este bine sa evitati schimbarile bruste ale pozitiei corpului. Evitati cauzele care va determina starea de lesin cum ar fi statul la cozi sau statul in picioare in acelasi loc.

De obicei starea de lesin trece de la sine si recuperarea este imediata si completa.


Simptome

Simptomele care pot aparea sunt ameteli inainte de lesin si starea de inconstienta anticipata de o stare generala de rau.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe