NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Hipertiroidism

Promoveaza-te pe acest site

Hipertiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida produce prea mult hormon tiroidian. Boala este adesea mentionata ca o tiroida "hiperactiva."


Cauze

Glanda tiroida este un organ important al sistemului endocrin. Acesta este situat in partea din fata a gatului. Glanda produce hormonii tiroxina T3 si triiodotironina T4 care controleaza modul in care celula din corp foloseste energia.

Hipertiroidismul apare atunci cand glanda tiroida elibereaza prea multi hormoni intr-o perioada scurta sau lunga de timp.

Multe boli si alte conditii pot cauza aceasta problema, inclusiv: unele boli grave inflamatia glandei  tiroide din cauza unor infectii virale, sau din alte cauze, excrescente benigne ale glandei tiroide sau ale glandei hipofize, cantitati mari de hormon tiroidian, tumori ale testiculelor sau ale ovarelor.


Diagnostic

Examenul fizic poate pune in evidenta extinderea tiroidei, tremur, reflexe hiperactive sau un ritm cardiac crescut. Tensiunea arteriala sistolica poate fi ridicata.

Hipertiroidismul subclinic este o foram usoara de hipertiroidism care este diagnosticata in urma constatarii nivelurilor anormale de sange a hormonilor tiroidieni, adesea in absenta altor simptome.

Analizele de sange sunt adesea facute pentru a masura nivelul de hormoni tiroidieni.

Aceasta boala poate afecta rezultatele urmatoarelor teste: testarea colesterolului, testarea glucozei, absorbtia iodului radioactiv, trigliceridele si testarea vitaminei B12 in unele cazuri.


Tratament

Tratamentul pentru aceasta boala depinde de cauza si de severitatea simptomelor. Hipertiroidismul este tratat de obicei cu unul sau mai multe medicamente dintre cele enumerate mai jos: medicamente antitiroidiene, radioactive de ior, care distrug tiroida si opresc productia in exces de hormoni, chirurgia pentru eliminarea tiroidei.

Daca tiroida este indepartata chirurgical sau distrusa cu radiatii, trebuiesc administrate pastile inlocuitoare a hormonilor tiroidieni, care trebuiesc luate pentru tot restul vietii.

Beta-blocantele cum ar fi propanololul, sunt utilizate pentru a trata unele dintre simptome, inclusiv ritmul cardiac rapis, traspiratiile, anxietatea si alte simptome de hipertiroidism care pot fi tinute sub control. 


Simptome

Simptomele de hipertiroidism pot include: dificultati de concentrare, oboseala, deplasari frecvente ale intestinului, gusa sau noduli, intoleranta la caldura, cresterea apetitului, cresterea transpiratiei, perioade neregulate de menstruatie la femei nervozitate, neliniste, scaderea in greutate.

Alte simptome care pot aparea odata cu aceasta boala includ: dezvoltarea sanilor la barbati, transpiratie, diaree, caderea parului, tremur de maini, slabiciune, hipertensiune arteriala, mancarime generala, greata si varsaturi, puls neregulat, ochi bulbucati, batai neregulate ale inimii (palpitatii), inrosirea pielii si dificultatea de a dormi.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe