NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Hemoragia extradurala

Promoveaza-te pe acest site

Hemoragia extradurala este sangerarea intre interiorul craniului si invelisul exterior al creierului.


Cauze

O hemoragie extradurala este adesea cauzata de o fractura de creniu in timpul copilariei sau adolescentei. Acest tip de sangerare este mai frecvent intalnita la tineri, deoarece membrana care acopera creierul nu este la fel de ferm atasata la craniu precum cea la persoanele in varsta.

O hemoragie extradurala apare atunci cand exista o ruptura a unui vas de sange, de obicei o artera care apoi sangereaza in spatiul dintre dura mater si craniu.

Cel mai adesea este rezultatul uni leziuni de cap severe cum ar fi cele cauzate de accidente de motociclete sau automobile.

Hemoragia extradurala poate fi cauzata de o sangerare venoasa la copiii foarte mici.

Sangerarea rapida determina prezenta unui hematom care preseaza asupra creierului provocand o crestere rapida a presiunii din interiorul capului. Aceasta presiune poate duce la leziuni suplimentare ale creierului.

Hemoragia extradurala este o urganta medicala deoarece poat duce la formarea leziunilor permanente ale creierului si la moarte daca acestea sunt lasate netratate.

Ar putea aparea o agravare rapida a starii in termen de cateva minute sau ore, de la somnolenta la coma si moarte.


Diagnostic

Un examen neurologic poate indica faptul ca o anumita parte a creierului este afectata sau poate indica o crestere a presiunii intracraniene.

Daca exista o presiune intracraniana crescuta o interventie chirurgicala de urgenta poate fi necesara cu scopul de a elimina presiunea si de a preveni aparitia altor leziuni ale creierului.

O tomografie la cap va confirma diagnosticul de hemoragie extradurala si va indica locatia exacta a hematomului sau a fracturii craniene asociate.


Tratament

O hemoragie extradurala este o boala de urgenta. Obiectivele tratamentului includ luarea masurilor necesare pentru a putea salva viata persoanei, controlul simptomelor, prevenirea si minimizarea leziunilor permanente la nivelul creierului.

Interventia chirurgicala de urgenta este aproape intordeauna necesara pentru a reduce presiunea din interiorul creierului. Aceasta poate consta intr-o gaura mica in creier pentru a diminua presiunea si pentru a permite drenajul de sange din creier.

Hematoamele mari sau cheagurile de sange solide pot fi eliminate printr-o deschidere mai mare in craniu.

Medicamentele care vor fi administrate dupa interventia chirurgicala depind de severitatea simptomelor si a leziunilor cerebrale care apar.

Medicamentele anticonvulsivante pot fi folosite pentru a controla prevenirea crizelor. Unele medicamente pot fi administrate pentru reducerea inflamatiei creierului.


Simptome

Medicul ar trebui sa analizeze orice leziune la cap care a dus chiar si la o scurta pierdere de constiinta sau daca exista leziuni la cap chiar si fara pierderea constiintei.

Simptomele tipice care indica hemoragia extradurala sunt pierderea cunostinti urmata de vigilenta dupa care apare iar starea de pierdere a constiintei. Aceste simptome in ordinea prezentata pot sa nu apara la toti pacientii.

Cele mai importante simptome de hemoragie extradurala sunt: confuzie, ameteala, somnolenta sau o stare de alertare, dureri severe, o leziune urmata de pierderea cunostintei, greata si varsaturi, slabiciuni in partea corpului opusa celei afectate.

Simptomele apar de obicei in termen de cateva minute sau ore dupa ce a avut loc traumatismul.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe