NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Glaucom

Promoveaza-te pe acest site

Glaucomul este un grup de afectiuni ocular care duc la afectarea nervului optic si a formatiunilor nervoase, care transporta informatiile vizuale de la ochi la creier.

In multe cazuri, afectarea nervului optic se datoreaza cresterii presiunii in ochi, presiunea intraoculara.


Cauze

Exista patru tipuri majore de glaucom: glaucoma cu unghi deschis (cronic), glaucoma cu unghi inchis, glaucom congenital si glaucom secundar.

Partea din fata a ochiului este umpluta cu un lichid limpede numit umorare apoasa. Acest lichid este intotdeauna localizat in partea din spate a ochiului.

Orice lucru care incetineste sau blocheaza fluxul de prezenta a lichidului in ochi va provoca presiuni. Aceasta presiune se numeste presiune intraoculara. In cele mai multe cazuri de glaucom, aceasta presiune este ridicata si provoaca daune majore la nivelul nervului in ochi, numit nervul optic.

Glaucomul cu unghi deschis (cronic), este cel mai comun tip de glaucoma, cauza determinarii acestuia fiind necunoscuta. O crestere a presiunii intraoculare apare lent in timp. Presiune apasa pe nervul optic si pe retina, in spatele ochiului.

Glaucomul cu unghi deschis, tinde sa apara in familie. Riscul este mai mare, daca aveti un parinte sau bunic cu glaucom cu unghi deschis.

Glaucomul cu unghi de inchidere (acut), se produce atunci cand iesirea lichidului umorii apoase este blocata brusc. Acest lucru provoaca o crestere rapida, severa si dureroasa a presiunii in ochi (presiunii intraoculare). Glaucomul cu unghi inchis este o urgenţa. Acest lucru este foarte diferit de glaucomul cu unghi deschis, care fara probleme si incet provoaca daune ale vederii.

Daca ati avut glaucom acut la un ochi, exista riscul pentru un atac la al doilea ochi, iar medicul va va recomanda un tratament preventive.

Dilatarea cu picaturi pentru ochi si anumite medicamente pot declansa un atac de glaucom acut. Glaucomul congenital de multe ori apare in familie (este ereditar).

Este prezent de la nastere si rezulta din dezvoltarea anormala a canalelor de scurgere a lichidului din ochi. Glaucomul secundar este cauzat de: medicamente, cum ar fi corticosteroizii bolile de ochi si bolile sistemice.


Diagnostic

Un examen la ochi va fi folosit pentru a pune diagnosticul de glaucoma. Medical va examina cu atentie interiorul ochiului pentru a cauta semen specific. Va fi efectuat un examen oftalmologic complet.

Verificarea presiunii intraoculare nu este suficienta pentru a diagnostic glaucomul, deoarece aceasta se poate modifica. Existent presiunii intraoculare este ceva normal pentru aproximativ 25% din persoanele diagnosticate cu glaucom. Exista insa si alte problem, inafara de glaucom, care afecteaza nervul optic.

Testele de diagnosticare a glaucomului pot include: utilizarea unei lentile pentru a vedea unghiul canalului de iesire, imaginea optica nervoasa, raspunsil reflexului pupilar, examinarea retinei, acuitatea vizuala si masurarea campului vizual.


Tratament

Scopul tratamentului este de a reduce presiune ocular. Depinde de tipul glaucomului daca va fi folosit un tratament pe baza de medicamente sau o interventie chirurgicala.

Glaucomul cu unghi deschis metode de tratament

Cele mai multe persoane cu glaucom cu unghi deschis pot fi tratate cu succes cu picaturi pentru ochi. Cele mai multe picaturi pentru ochi folosite astazi au mai putine efecte secundare decat cele utilizate in trecut. Unii pacienti pot fi de asemenea tratati cu pastile pentru scaderea presiunii oculare. Picăturile si pastilele pot proteja nervul optic de daunele provocate de glaucom. Unii pacienti vor avea nevoie alte forme de tratament, cum ar fi un tratament cu laser, pentru a ajuta la deschiderea canalelor de scurgere a lichidelor. Această procedura este de obicei nedureroasa. Alti pacienti pot avea nevoie de operatie traditionala pentru a deschide un nou canal de iesire.

Glaucom cu unghi de inchidere tratament

Atacul acut al glaucomului cu unghi inchis este o urgenta medicala. Orbirea va avea loc in cateva zile, daca nu este tratat. Picaturi, pastile si fluide date intravenos sunt utilizate cu o presiune mai mica. Unii oameni, de asemenea au nevoie de o operatie de urgenta, denumit iridotomie. Aceasta procedura foloseste un laser pentru a deschide un nou canal in iris.

Glaucomul congenital tratament

Aceasta forma de glaucom este aproape întotdeauna tratata cu o intervenţie chirurgicala pentru a deschide canalele de fluxul ale unghiului. Aceasta se face in timp ce pacientul este adormit si nu simte nici o durere (cu anestezie).


Simptome

Glaucomul cu unghi deschis

Pentru acest tip de glaucom, majoritatea persoanelor nu prezinta simptome, pana in momentul in care incep sa isi piarda vederea. Singurul simptom este pierderea treptata a vederii laterale.

Glaucomul cu unghi inchis

Pentru acest tip de glaucoma, simptomele apar lent si pot devein severe. Acestea pot fi: durere brusca de ochi, scaderea sau tulburarea vederii, greata si varsaturi, ochi rosii, glob ocular umflat.

Glaucomul congenital

Simptomele care apar, sunt de obicei severe, inca de cand copilul are cateva luni. Acestea pot sa includa:  nebulozitate in fata ochiului, extinderea la ambii ochi sau stagnarea la un ochi, efectul de ochi rosii si sensibilitatea la lumina.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe