NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Chisturile glandelor Bartholin

Promoveaza-te pe acest site

Un chist al glandelor Bartholin este un nodul umflat umplut cu lichid, care se dezvolta de la un blocaj al uneia dintre glandele Bartholin, care sunt glande mici situate pe fiecare parte a deschiderii vaginului. Chisturile glandei Bartholin si abcesele, sunt frecvent intalnite la femeile de varsta reproductiva si la cele in curs de dezvoltare, la aproximativ 2% din femei.


Cauze

Un chist al glandelor Bartholin apare in cazul in care canalul devine blocat pentru motive cum ar fi infectiile, vatamarea corporala sau inflamatia cronica. Foarte rar un astfel de chist este cauzat de cancer, care apare de obicei doar la femeile cu varsta peste 40 de ani. In multe cazuri, cauza unui chist al glandei Bartholin este necunoscuta.

Abcesele pot fi cauzate de bacterii cu transmitere sexuala, cum ar fi cele care provoaca chlamydia sau infectii gonococcice, in timp ce altele sunt cauzate de bacterii care apar in mod normal in vagin. Peste 60 de tipuri de bacterii au fost gasite in abcesele glandelor Bartholin.


Diagnostic

Un chist al glandei Bartholin este diagnosticat printr-un examen ginecologic pelvic. Daca acest chist pare sa fie infectat, este prelevata adesea o cultura, pentru a identifica tipul bacteriei care a cauzat abcesul.


Tratament

Tratamentul pentru aceasta boala depinde de marimea de chistului, daca este dureros si daca chistul este infectat.

In cazul in care chistul nu este infectat, optiunile de tratament includ: inmuierea zonei genitale cu un prosop cald si comprese, inmuierea zonei genitale intr-o baie, utilizarea medicamentelor impotriva durerii pentru a diminua disconfortul.

Daca glanda Bartholin este infectata, exista mai multe tratamente disponibile pentru a trata abcesul, inclusiv: tratamentul cu antibiotice, utilizarea unei prescriptii medicale sau medicamente fara prescriptie, incizie si drenaj, de exemplu, taierea chisturilor si scurgerea lichidelor,  plasare a unui cateter in chist timp de doua pana la patru saptamani, astfel incat lichidul sa se poata scurge si pentru a preveni reaparitia chistului, folosirea unui laser de dioxid de carbon pentru a deschide chistul, incizie si drenaj, urmate de un tratament cu azotat de argint pentru a arde peretele chistului astfel chistul nu se poate forma iarasi.

In timpul tratamentului chirurgical, zona va fi amortita cu un anestezic local pentru a reduce durerea. Anestezia generala poate fi utilizata pentru tratamentul unui abces, ca procedura si poate fi dureroasa.

La o femeie gravida, tratamentul chirurgical al chisturilor care sunt asimptomatice, ar trebui sa fie amanat pana dupa nastere pentru a evita posibilitatea de sangerare excesiva. Cu toate acestea, in cazul in care glanda Bartholin este infectata si trebuie sa fie uscata, antibiotice si anestezia locala sunt in general considerate sigure.

In cazul in care chistul este cauzat de cancer, glanda trebuie sa fie excizata, iar femeia trebuie sa fie sub ingrijirea unui medic ginecolog familiarizat cu treatmentul pentru acest tip de cancer.


Simptome

Simptomele unui chist al glandei Bartholin neinfectat, includ un nodul nedureros pe o parte din zona vulvei (cel mai frecvent simptom) si roseata sau umflatura in zona vulvei.

Simptomele unui abces aglandei Bartholin includ: durere care apare odata cu mersul pe jos, activitate fizica sau sexuala, febra, frisoane, umflare care creste in zona vulvei pe o perioada de doua pana la 4 zile, drenaj din chisturi care apar in mod normal umflate dupa 4 sau 5 zile.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe