NodisMed - Ghid medical de sanatate

Boli si Afectiuni

Adenomioza

Promoveaza-te pe acest site

Adenomioza este o afectiune in care tesutul endometrial creste pe peretele musculaturii uterului.


Cauze

Cauza aparitiei bolii nu este cunoscuta. Exista teorii care sustin ca posibile cauza ale aparitiei bolii ar putea include: cresteri de tesut invaziv, defecte congenitale si inflamatii uterine la nastere.

Indiferent de modul in care adenomioza se dezvolta, cresterea acesteia depinde de estrogenul care circula in corpul femeii. Cand productia de estrogen scade la menopauza, adenomioza dispare.


Diagnostic

Diagnosticul se va baza pe: semnele si simptomele prezente, un examen pelvin, imagistica cu ultrasunete a uterului, imagistica cu rezonanta magnetic a uterului.

In cazurile rare se poate efectua o biopsie a tesutului endometrial. Singura modalitate exacta de diagnosticare este examinarea tesutului uterin cu ajutorul unui microscop dupa prelevarea unei probe.


Tratament

Adenomioza dispare de obicei dupa menopauza, astfel incat tratamentul depinde de cat de aproape va aflati de aceasta perioada a vietii.

Medicul va va prescrie: medicamente antiinflamatorii, tratament hormonal sau va recomanda histerectomia.


Simptome

La unele femei boala nu provoaca semne si simptome ci doar un usor disconfort. La alte femei pot aparea urmatoarele simptome: sangerari menstruale prelungite, crampe menstruale, dureri in timpul actului sexual, sangerari intre perioadele menstruale, cheaguri de sange.

Uterul poate creste pana la dublarea sau triplarea dimensiunii lui.

DISCLAIMER: Aceste informatii nu pot fi tratate ca un inlocuitor al consultatiilor medicale profesionale sau al tratamentelor medicale. Nu folositi aceste informatii pentru a diagnostica sau concepe un tratament pentru probleme medicale (boli, urgente medicale, accidente) fara consultul unui doctor. In cazul unor situatii de urgenta medicale apelati imediat numarul de telefon 112.

Temperatura corpului
Trusa de prim ajutor

Cu totii vom fi nevoiti sa folosim o trusa de prim ajutor macar o singura data. NodisMed te ajuta sa afli ce contine o trusa medicala, si te invata sa-ti creezi propria trusa de prim ajutor.

  • Pansament
  • Fase din tifon
  • Dezinfectant
  • Anestezic local
  • Analgezice
  • Tub magnetic
  • Banda din cauciuc
  • » afla mai multe