NodisMed - Ghid medical de sanatate

Endorfinele

Cuvantul "Endorfine" provine din doua cuvinte, "morfina + endogene".  Endorfinele sunt mici, molecule de proteine care sunt produse de celulele din sistemul nervos si alte substante ale corpului. Un rol important al endorfinelor este de a lucra cu receptorii sedativi, care sunt cunoscuti pentru calmarea durerii comune. Acesti receptori producatori  de analgezici se afla in creier, maduva spinarii si in alte terminatii nervoase. Endorfine nu sunt formate dintr-o singura molecula, ci au mai multe forme si pot fi de 18 pana la 500 de ori mai puternice  decat orice analgezic. Endorfinele sunt non-dependente.

A fost demonstrat ca endorfinele:

  • Controleaza durerile persistente;
  • Controleaza pofta de ciocolata si potantiala dependenta de alte substante;
  • Controleaza sentimentele de stres si frustrare;
  • Regleaza productia hormonilor sexuali;
  • Reduc simptomele asociate cu tulburarile alimentare.

Deoarece sunt produse in mod natural de organism, endorfinele sunt probabil cele mai bune analgezice. Chimic vorbind, endorfinele sunt polipeptide si sunt in masura sa lege  neuro-receptorii din creier pentru reduce durerea. Ele sunt un motiv pentru care soldatii raniti in lupte pot continua sa lupte sau au puterea de a salva pe altcineva, si, de asemenea, reduc durerea  oamenilor care sunt atrasi in activitati periculoase.

Endorfinele sunt polipeptide care contine 30 de unitati de aminoacizi. Opioidele sunt considerate corticotropi ai hormonilor de stres, cortizolul si catecolamine si sunt fabricate de organism pentru a reduce stresul si calmarea durerilor. De obicei, produse in timpul perioadelor de stres extrem, endorfinele pot bloca semnalele de durere produse de sistemul nervos.

Corpul uman produce cel putin 20 de endorfine diferite cu beneficii si utilizari posibile. Beta-endorfinele par sa fie endorfinele care par sa aiba cel mai puternic efect asupra creierului si asupra corpului in timpul exercitiilor. Sunt un fel de hormoni peptidici, formati in principal de tirozina, un aminoacid. Structura moleculara este foarte similara cu morfina, dar cu proprietati chimice diferite.

In timp ce multi oameni sunt vag constienti de faptul ca sentimentele de fericire de dupa o partida sex pot fi legate de endorfine, putini sunt constienti de faptul ca endorfinele sunt produse in mod natural de o gama larga de activitati cum ar fi meditatia, respiratia profunda, rasul , consumul de alimente condimentate, sau de acupunctura.  Mai puţini stiu insa ca endorfinele, care sunt de fapt bun pentru sanatate,  pot juca un rol in ajutarea celor care abuzeaza de droguri si alcool pentru invingerea dependentelor.

Desi mai trebuie efectuate cercetari, se crede ca endorfinele pot produce patru efecte cheie pentru  trup si minte: ele intaresc sistemul imunitar, care alina durerea, ele reduc stresul si pot sa amane procesul de imbatranire. Oamenii de stiinta au descoperit ca, de asemenea, beta-endorfinele pot sa stimuleze sistemul imunitar impotriva bolilor si pot distruge celulele canceroase. In contrast cu antrenamente de intensitate scurta dar si exercitii continue cum ar fi alergatul, inotul pe distanţe lungi, aerobic, ciclism sau schi, aceste sporturi par sa contribuie la o productie crescuta si la eliberarea de endorfine. Acest lucru duce la un sentiment de euforie.

Atunci cand durerea si senzatia de epuizare se instaleaza, endorfinele ne pot ajuta efectiv sa ne simtim plini de energie, spre sfarsitul unei curse.

Un sentiment de fericire  adesea aparut in urma unei experiente in care cineva se indragosteste, sau in urma unei partide de sex, este urmarea productiei de endorfine a organismului: de fapt, stimularea productia de endorfine poate creste cu 200% de la inceputul pana la sfarsitul activitatii sexuale.

Studiile recente au relevat legatura dintre organism si endorfine, dar nu doar sexul si hormonul numit oxitocina determina producerea endorfinelor. Cu toate acestea, impreuna sunt ca un narcotic si ajuta la stabilizarea unei relatii intr-un cuplu care se iubeste. Desi exista multe motive pentru care doua persoane decid sa aiba  o relatie stransa si sa se iubeasca, endorfinele pot fi un factor important.

O conexiune intre calitatea sexului si endorfine poate exista in cazul tinerilor. intr-un studiu de 10 ani care implica 3500 de persoane, un neuropsiholog a constatat ca barbatii si femeile care fac sex de patru-cinci ori pe saptamana pentru mai mult de 10 ani, raman mai tineri decat persoanele care fac sex in medie de doua ori pe saptamana.

Multe mame pot depune marturie ca munca poate fi chinuitor de dureroasa, insa, in acelasi timp, organismul ofera o recompensa pentru acest efort, sub forma de endorfine puternic analgezice si alte substante chimice care dau mamei o adevarata putere  in timpul experientei de nastere. Prin contrast, anestezia epidurala si alte proceduri analgezice a preveni producerea de endorfine, atat pentru mama cat si pentru copil.

Exista si anumite alimente care pot creste productia naturala de endorfine: ciocolata, boabele de cacao, ardeiul iute, chili, ardei rosu si altele. Ciocolata grabeste procesul de productie a endorfinelor

In plus, fata de zahar, cofeina si grasimi, ciocolata contine mai mult de 300 de compusi diferiti inclusiv anandamide, substante chimice care imita efectele calmante de marijuana asupra creierului. De asemenea, contine compusi chimici, cum ar fi flavonoide (care sunt, de asemenea, gasite in vin), care au proprietati antioxidante si reduc colesterolul seric.

Mai multe modalitati populare de vindecare au fost gasite pentru a stimula productia organismul de analgezic endorfine. Acestea includ acupunctura, masaj, stimularea electrica locala, masaj subacvatic cu jeturi de apa, dusuri alternative cu apa calda si apa rece, sau comprese reci si calde, irigatii de colon, sau aplicarea jeturilor de apa sub presiune la diferite parti ale corpului.

Muzica a avut intotdeauna efecte puternice fizice si psihologice asupra oamenilor, dar oamenii de stiinta au analizat recent conexiunea diferitelor tipuri de muzică cu producerea de endorfine.

Oamenii de stiinta au descoperit si faptul ca, in plus fata de calmarea nervilor si reducerea tensiunii arteriale, practicarea regulata a meditatiei ajuta organismul sa produca endorfine pentru un sentiment de fericire. Alcoolul si drogurile scad productia de endorfine si sunt unul dintre motivele pentru care creeaza dependenta

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus