NodisMed - Ghid medical de sanatate

Tehnici de autocontrol la copii

31 Martie 2010

Pentru majoritatea dintre noi,, crizele de nervi si comportamentul inadecvat al copiiilor, cu precadere in locuri aglomerate sau la reuniunile de familie, pot fi extrem de frustrante. Vestea buna este insa, ca exista in prezent cateva tehnici pentru a ajuta copilul sa se autotempereze inca de la cele mai fragede varste. Insusindu-si aceste tehnici de autocontrol copiii vor reusi sa raspunda pozitiv situatiilor sociale noi sau dificile in care se afla.

Autocontrolul la copiii cu varsta de pana la 2 ani

Copiii cu varsta de pana la 2 ani devin adesea frustrati datorita diferentei intre dorintele sale si capacitatea propriu-zisa de a intreprinde aceste activitati. Aceste frustrari iau adesea forma crizelor de nervi, manifestate de cele mai multe ori intr-un mod violent. Prin urmare, cea mai eficienta modalitate de a preintampina crizele de nervi la copiii de pana la 2 ani este distragerea atentiei de la obiectul care i-a starnit interesul, folosind jucaria preferata sau alte activitati. In cazul copiiilor care au ajuns la varsta de 2 ani, este recomandata amenajarea unui colt al locuintei unde acesta sa fie trimis pentru o perioada scurta de timp pentru a se calma. Veti constata cum in cel mai scurt timp copilul dumneavoastra va invata sa isi recunoasca limitele si sa se autocontroleze atunci cand intampina situatii cu un grad mai mare de complexitate.

Autocontrolul la copiii cu varste intre 3-5 ani

Pentru copiii care se incadreaza in aceaste limite de varsta este indicat sa aplicati in continuare tehnica trimiterii in spatiul special creat pentru a sta atunci cand atitudinea sa este neadecvata, insa in loc sa stabiliti dumneavoastra un timp in care acesta sa ramana acolo, sa ii oferiti insusi copilului libertatea de a decide cand s-a linistit. Aceasta modalitate s-a dovedit extrem de eficienta pentru dezvoltarea abilitatii copilului de a se autocontrola.

Autocontrolul la varste intre 6-9 ani

Pe masura ce copilul dumneavoastra creste si incepe sa mearga la scoala, capacitatea sa de a distinge intre bine si rau se dezvolta pe zi ce trece mai bine. Ajutati-l in continuare sa se tempereze inducandu-i imaginea unui semn de „Stop” ca simbol care delimiteaza comportamentul decent, social acceptat si crizele de isterie. Totodata, continuati sa il incurajati sa isi aloce cateva clipe intr-un loc linistit pentru a se calma in momentul in care acesta se confrunta cu situatii complexe, atat in mediul familial cat si in cel social.

Autocontrolul la copiii cu varste intre 10-12 ani

Copiii cu varste de 10-12 ani detin capacitatea de a trece sentimentele si trairile prin filtrul propriei ratiuni. Rolul parintilor este acela de a-i ajuta pe copii sa deprinda tehnicile de autocontrol. Incercati sa le explicati ca niciodata o situatie nu este atat de drastica precum pare, secretul constand in regandirea factorilor care au determinat actiunea respectiva.

Autocontrolul la copiii cu varste intre 13-17 ani

Ajunsi la aceasta varsta, majoritatea copiiilor sunt acum capabili sa isi asume propriile sentimente, precum si sa inteleaga dorintele si actiunile celorlalti. Amintiti-le insa constant adolescentilor sa regandeasca situatiile in care sunt pusi inainte de a reactiona in vreun fel. In plus, daca este nevoie, puteti recurge la retragerea anumitor privilegii precum statul pana tarziu in fata televizorului sau in timpul weekend-ului, pentru a intari nevoia de autocontrol, in detrimentul usilor trantite sau a folosirii unui limbaj neadecvat.

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus