NodisMed - Ghid medical de sanatate

Sugarul la 6 luni

29 Martie 2010

La 6 luni sugarul dumneavoastra se afla deja la jumatatea primului anisor de viata. Obisnuit acum cu vocea si prezenta parintilor, micutul incepe sa exploreze tot mai mult spatiul inconjurator chiar daca acest lucru se face prin simtul tactil sau pur si simplu prin ducerea obiectelor la gura. Totodata, in aceasta perioada sugarul incepe sa tina obiectele din imediata apropiere in mana, chiar daca acest lucru se petrece pentru o perioada scurta de timp. Unii parinti sunt tentati sa vada in aceste gesturi raspunsul la intrebarea : „Va fi dreptaci sau stangaci?”, insa pentru aceasta perioada concluzia este pripita. Astfel, daca veti observa gesturile sugarului dumneavoastra cu atentie veti constata ca pe rand micutul va prefera sa foloseasca una dintre maini mai mult decat pe cealalta.

In ceea ce priveste greutatea sugarului in luna a 6-a de viata media de greutate normala a unui copil in aceasta perioada este de aproximativ 7000 de grame. Odata cu introducerea hranei diversificate in alimentatia sugarului, copilul va creste in medie saptamanal cu pana la 125 de grame. Sfatul medicilor specialisti pentru aceasta perioada este ca parintiisa fie atenti la variatiile de greutate, astfel incat daca se va constata o crestere mai mare de 600 de grame in fiecare luna, trebuie sa scoateti din alimentatia micutului produsele din paste fainoase. Daca dimpotriva cresterea in greutate lunara este mai mica de 400 de grame, este indicat sa cresteti cantitatea de lapte administrata sugarului, scazand totodata aportul de fructe.

Luna a 6-a marcheaza pentru cei mai multi dintre sugari aparitia primului dinte, fapt ce i va da acestuia o stare de agitatie neobisnuita chiar si pentru un sugar. Astfel, bebelusul dumneavoastra va plange mai mult, va face febra usoara si va deveni foarte sensibil in momentul in care ii atingeti gingiile. Cu toate ca aceste manifestari sunt absolut normale, daca simptomatologia aceasta tinde sa se acutizeze este recomandat sa va adresati medicului specialist. Deasemenea din momentul in care apare primul dintisor este timpul ca parintii sa inceapa sa se preocupe de igiena orala a micutului, achizitionand un set pentru curatarea dintisorilor si a gingiilor special creat pentru sugari.

La aceasta varsta este indicat ca sugarul sa isi petreaca perioade de timp cat mai mari de timp in aer liber, pe de o parte pentru a-i oferi ocazia micutului sa isi oxigeneze organismul, iar pe de alta parte pentru a-l ajuta sa socializeze si sa isi largeasca orizontul de cunoastere, chiar daca acest lucru se petrece acum doar in parametri mici. Totodata plimbarile in aer liber il pot ajuta pe sugar sa se linisteasca astfel incat somnul din timpul noptii sa fie linistit si cat mai putin fragmentat. Cu toate acestea, intervalele de timp cand micutul va fi scos la plimbare trebuie sa fie adaptate dupa fiecare anotimp. Astfel, in sezonul cald este recomanat ca sugarul sa fie scos la plimbare dimineata si seara dupa apunerea soarelui, in vreme ce in sezonul rece plimbarile trebuie sa aiba loc in preajma pranzului.

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus