NodisMed - Ghid medical de sanatate

Schimbari in perioada de pubertate la baietii

29 Martie 2010

Odata ce copiii ajung la varsta adolescentei, ei se vor confrunta cu aparitia modificarilor fizice si psihice, precum si cu dezvoltarea caracterelor sexuale. In aceste conditii, in cadrul controlului normal pentru preadolescenti trebuie sa fie inclus si examenul fizic specific, astfel incat sa aveti certitudinea ca perioada de pubertate evolueaza in conditii normale. Pentru aceasta, medicii vor folosi scala Tanner pentru a stabili care este stadiul de evolutie al pubertatii, fiind luate in considerare aspecte ca dezvoltarea caracterelor sexuale secundare (incluzand aparitia si cresterea parului pubian), modificari ale vocii si dimensiunea organelor genitale. In plus, alaturi de aceste modificari de ordin fizic, trebuie sa se tina cont de stresul social sau noile preocupari ale adolescentului.

Varsta medie de manifestare a pubertatii la baieti este de 11 ani (cu un an mai tarziu decat in cazul fetelor), insa aceasta se poate manifesta oricand intre 9 si 14 ani. Primul semn al pubertatii la baieti este reprezentat de cresterea dimensiunii testiculelor si de subtierea si inrosirea scrotului. De asemenea, in aceasta perioada baietii se vor confrunta cu modificari ale structurii scheletice, sistemului muscular, reproducator, modificari ale vocii, etc.

Modificarea vocii in perioada de pubertate

Perioada de pubertate afecteaza tonalitatea vocii baietilor, ca urmare a dezvoltarii corzilor vocale si a muschiului laringian. Astfel, in cele din urma vocea adolescentului va capata o tonalitate grava si mai groasa, specifica unui barbat matur.

Visele umede

Odata ce au ajuns la varsta adolescentei toti baietii se vor confrunta la un moment dat cu aparitia viselor umede. Astfel, este posibil ca dimineata cand se trezesc, baietii sa descopere o pata umeda pe lenjeria intima sau pe lenjeria de pat. Este extrem de important ca parintii sa poarte discutii deschide cu baietii adolescenti, pentru a le explica faptul ca pata nu provine de la urina, ci de la o ejaculare nocturna. De asemenea, trebuie ca baietii sa inteleaga faptul ca aceste ejaculari nocturne sunt absolut normale si nu exista o metoda prin care acestea sa poata fi combatute. De altfel nici nu este cazul, intrucat ele fac parte din procesul de maturizare al organismului.

Erectiile involuntare

In timpul pubertatii baietii se pot confrunta cu aparitia erectiilor spontane, fara sa fi avut in prealabil fantezii sexuale, precum si fara a fi stimulat fizic zona organelor genitale. Cu toate acestea, datorita spontaneitatii lor, erectiile pot fi destul de jenante pentru adolescent, cu atat mai mult daca se manifesta la scoala sau in alte locuri publice. Pentru a evita eventualele traume psihice este necesar ca parintii sa le explice acestora faptul ca fiecare baiat este caracterizat de erectii spontane.

Dezvoltarea sanilor (zona pectorala)

In timpul anilor de pubertate, unii baieti se pot confrunta cu o conditie medicala denumita ginecomastia pubertara, caracterizata de dezvoltarea usoara a sanilor. Acest fapt are drept cauza schimbarile hormonale ce au loc in aceasta perioda, iar de cele mai multe ori remediul consta in urmarea unei diete hipocalorice. Important este sa nu intrati in panica, intrucat ginecomastia pubertara nu duce la aparitia sanilor in adevaratul sens al cuvantului, ci mai curand la cresterea muschilor pectorali.

Aspectele pielii in perioada de pubertate

Pielea adolescentilor capata de cele mai multe ori un aspect uleios, in vreme ce glandele sudoripare vor deveni din ce in ce mai active, adolescentii transpirand din ce in ce mai mult. Totodata, la majoritatea adolescentilor va aparea la un moment dat acneea. Avand in vedere aceste aspecte, este recomandat ca totii adolescentii sa isi curate tenul si pielea zilnic, folosind produse blande, fara alcool sau parfum in exces.

Dimensiunea corpului

Baietii ajunsi la varsta adolescentei constata cresterea considerabila in inaltime, a membrelor superioare si inferioare, palmelor si talpilor. De obicei maximul acestei dezvoltari este atins la 2 ani de la inceperea perioadei de pubertate.

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus