NodisMed - Ghid medical de sanatate

Pilula monohormonala

2 comentarii 06 Mai 2010

Pilula monohormonala face parte din categoria anticonceptionalelor si asa cum o spune si numele, in alcatuirea sa poate fi regasit un singur tip de hormon si anume progesteron. Progestogenul este un hormon sintetic similar progesteronului produs in mod natural la nivelul ovarelor. Spre deosebire de pilulele combinate, cele monohormonale nu contin estrogen.

Pilula monohormonala previne aparitia sarcinei nedorite prin ingrosarea mucusului cervical, stopand in acest fel inaintarea spermatoizilor spre cavitatea uterina si prin subtierea suprafetei uterului, impiedicand procesul de nidatie. Nidatia este procesul prin care ovulul fecundat se fixeaza de peretii cavitatii uterine. In plus, pilulele monohormonale regasite in prezent pe piata detin capacitatea de a stopa procesul de ovulatie.

Desi gradul de eficacitate al pilulei monohormonale nu este la fel de mare ca cel al anticonceptionalelor orale combinate, specialistii sustin ca doar 2 din 100 de femei raman insarcinate in urma utilizarii acestei metode contraceptive. Concluzia acestui studiu statistic a relevat faptul ca pilulele monohormonale sunt la fel de eficiente ca dispozitivul intrauterin (sterilet). Chiar si in aceste conditii pentru ca efectul pilulelor monohormonale sa fie optim este recomandata respectarea instructiunilor inscrise pe ambalaj. Astfel, este bine sa stabiliti inca de la inceput o ora la care sa luati pastila in fiecare zi si sa o respectati cu strictete. Daca aceasta perioada este depasita cu mai mult de 3 ore exista riscul de a ramane insarcinata.

In cazul persoanelor supraponderale medicii specialisti recomanda de cele mai multe ori administrarea a 2 doze zilnice. Chiar si in aceste conditii, pilula monohormonala se poate dovedi ineficienta pentru persoanele cu o greutate mai mare de 105 kg.

Inainte de a decide sa apelati la pilula monohormonala ca tratament contraceptiv este extrem de important sa va adresati medicului specialist in vederea efectuarii unei consultatii medicale amanuntite. Astfel, daca medicul specialist va decide ca pilula monohormonala este potrivita pentru nevoile dumneavoastra, acestea pot fi achizitionate de la orice farmacie.

Avantajele pilulelor monohormonale

Cu toate ca pilulele monohormonale pot fi luate de aproape orice categorie de femei, de cele mai multe ori persoanele care apeleaza la aceasta metoda de contraceptie, nu pot din diverse motive, sa urmeze tratament cu anticonceptionale orale combinate. In aceasta categorie sunt incluse urmatoarele situatii:

 • femeile care alapteaza. In aceasta situatie pilulele combinate pot afecta producerea de lapte matern;
 • femeile in cazul carora tratamentul pe baza de estrogen este contraindicat;
 • femeile cu varsta mai mare de 35-40 de ani in cazul carora pilula combinata este contraindicata;
 • femeile cu risc mare de aparitie a unor afectiuni ale inimii sau infarct;
 • femeile care fumeaza mult.

Dezavantajele pilulelor monohormonale

Studiile de specialitate au relevat faptul ca pilulele monohormonale prezinta un risc mult mai mic de aparitie a efectelor secundare compartativ cu anticonceptionalele orale combinate. Acest lucru se datoreaza cu precadere absentei estrogenului, hormon responsabil de aparitia efectelor secundare majore in organismul femeilor. Cu toate acestea, la fel ca oricare alta metoda de contraceptie, pilulele monohormonale pot duce la aparitia efectelor secundare, manifestate prin:

 • neregularitati ale ciclului menstrual;
 • absenta ciclului menstrual. Pentru a elimina riscul unei sarcini nedorite este recomandata efectuarea periodica a unui test de sarcina;
 • daca ramaneti insarcinata in timpul tratamentului cu pilule monohormonale exista riscul formarii unei sarcini ectopice;
 • aparitia petelor inchise la culoare la nivelul pielii;
 • sensibilitate la nivelul sanilor;
 • riscul de formare a chisturilor ovariene, motiv pentru care nu este recomandat sa apelati la acest tratament contraceptiv daca ati primit deja acest diagnostic;
 • aparitia durerilor de cap, a starilor de voma si ameteala, depresiilor si modifircailor de greutate.

Cine nu trebuie sa ia pilule monohormonale?

In urmatoarele situatii pilula monohormonala este contraindicata:

 • sangerari vaginale nediagnosticate;
 • boli arteriale severe;
 • tumori hepatice;
 • porfirie;
 • cancer mamar.

De asemenea, femeile care s-au confruntat cu aparitia unei sarcini ectopice in trecut trebuie sa evite aceasta metoda de contraceptie.

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus

Comentarii pentru acest articol

 1. Eu am asa stiu ca se diminueaza efectul la contraceptive, cel putin asa mi-a indicat medicul care mi-a explicat avantajele si dezavantajele. Daca nu ma insel scrie si pe prospect ca exista sanse foarte mari ca sa nu isi faca efectul daca sunt combinate cu antibiotice.
  • Author's name
  • Miki
  • publicat pe 24 Martie 2011
  Eu folosesc artizia de cateva zile si nu am nimik dar ce vreau sa va intreb am luat antibiotice acum cateva zile efectul de la anticonceptionale se diminueaza?sau mai bine cu cine interactioneaza artizia si daca efectul este imediat de la prima pastila. Astept un mik raspuns.

Inapoi la inceputul paginii