NodisMed - Ghid medical de sanatate

Perioada de pubertate la baieti

29 Martie 2010

Intre varsta de 10-14 ani majoritatea baietilor si a fetelor incep sa observe anumite modificari in ceea ce priveste trupul si organismul lor, toate aceste modificari indicand instaurarea perioadei de pubertate. Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca aceste schimbari incep la varste diferite si evolueaza in intervale de timp diferite in functie de tipul organismului fiecarei persoane. Asa se face ca, deci specialistii au stabilit perioada de dezvoltare a pubertatii la in intervalul de varsta de 10-14 ani, la unele persoane aceasta incepe sa se manifeste mai devreme sau  dimpotriva mult mai tarziu. Aceeasi variatie poate fi observata in acelasi timp si in ceea ce priveste  perioada de timp necesara finalizarii acestor  modificari de natura fizica si psihica. Astfel, perioada de pubertate la fete incepe de la 7-13 ani, in vreme ce la baieti aceasta se incadreaza in intervalul 9-15 ani. In perioada de pubertate activitatea hormonala se intensifica, acesta fiind principalul motiv de declansare a modificarilor de ordin fizic si emotional.

Schimbari fizice in perioada de pubertate la baieti

In perioada de pubertate la baieti vocea devine mai proeminenta, sistemul muscular incepe sa se dezvolte, iar pieptul se lateste, in vreme ce pilozitatea incepe sa apara sau sa se intensifice la nivelul fetei, pieptului, picioarelor, a zonei axiale si inghinale. Totodata, in aceasta perioada, penisul si testiculele incep sa isi mareasca dimensiunea. In aceasta privinta nu trebuie sa va speriati daca unul dintre testicule incepe sa se dezvolte mai repede decat celalat sau daca unul dintre ele este mai sus decat celalalt.

Pe masura ce perioada de adolescenta se instaureaza, baietii incep sa se confrunte cu aparitia erectiilor, manifestate initial in mod spontan, fie in timpul zilei sau chiar in somn (caz in care acestea vor fi denumite erectii spontane).  Erectia este caracterizata de intarirea si cresterea dimensiunii penisului ca urmare a fanteziilor erotice sau a stimulilor fizici. De cele mai multe ori, in timpul unei erectii pozitia penisului nu este dreapta, acesta fiind indreptat in jos sau in sus.

Exista situatii cand baietii aflati la varsta adolescentei se pot confrunta cu aparitia viselor umede, caracterizate de dezvoltarea unei erectii pe timpul noptii, indiferent daca aceasta este insotita sau nu de vise cu tenta sexuala. In acest caz este posibil ca adolescentul sa descopere dimineata o pata umeda pe lenjeria intima sau lenjeria de pat. Acest lucru nu trebuie sa va sperie intrucat este absolut normal, fapt ce caracterizeaza fiecare adolescent. Atentie insa, igiena ramane esentiala in aceasta perioada, pentru a putea preveni cu succes orice tip de infectii aparute in zona organelor genitale masculine.

Schimbari psihice in perioada de pubertate la baieti

Una dintre caracteristicile definitorii ale perioadei de pubertate este reprezentata de schimbarea brusca a starii de spirit. Astfel, acestor persoane li se poate intampla adesea sa se simta veseli si chiar sa rada cu pofta pentru ca in secunda urmatoare sa devina tristi. Baietii aflati la varsta adolescentei se confruta cu sentimente puternice de manie si la fel ca in cazul schimbarilor de ordin fizic, aceste manifestari sunt asociate fluctuatiei de hormoni din organism.

Un alt factor de stres in ceea ce priveste perioada de pubertate la baieti, este aparitia erectiilor spontane. Acestea pot aparea in orice moment al zilei, fara un motiv aparent si fara a se putea face ceva pentru ca erectia sa fie oprita. Cu toate acestea, exista cativa pasi pe care sa ii puteti urma pentru a putea face fata cu succes situatiilor de aceste gen. Astfel, este indicat ca in primul rand sa incercati sa va concentrati atentia spre altceva. De asemenea, daca este posibil, asezati-va pe un scaun, fotoliu sau banca sau acoperiti zona respectiva legand o alta bluza in jurul taliei. La fel de utile pentru aceasta perioada se pot dovedi si hainele adecvate, asa cum este lenjeria intima putin mai strampta (avand insa grija ca materialele folosite sa fie naturale), in vreme ce hainele alese pot fi ceva mai largi.

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus