NodisMed - Ghid medical de sanatate

Integrarea copiiilor cu sindrom Down in societate

31 Martie 2010

Integrarea copiiilor diagnosticati cu sindrom Down in societate poate reprezenta un moment extrem de dificil pentru multi dintre parinti, pe de o parte datorita temerii de respingere si marginalizare, iar pe de alta parte datorita ritmului de dezvoltare aparte al acestor copii. Ceea ce trebuie sa intelegem cu totii este faptul ca tocmai acesti copii pot ajunge parte integranta a comunitatii din care fac parte, daca acestia isi vor insusi regulile dupa care sa se ghideze inca din primii ani ai copilariei.

Pentru ca integrarea copiilor in societate sa decurga in conditii normale rolul parintilor este esential. In acest sens, specialistii sustin ca ei insisi trebuie sa fie primii care sa nu priveasca manifestarile sindromului Down ca pe un complex. Amintiti-va ca de cele mai multe ori copiii care au primit acest diagnostic sunt extrem de voiosi si sociabili.

1.Implicati copilul dumneavoastra in activitati de echipa, precum sport, teatru, ateliere de lucru, diverse arte sau chiar coruri de copii. Fiti atenti insa la inclinatiile pe care copilul cu sindrom Down le are, apoi interesati-va cum pot activitatile extrascolare sa vina in intampinarea nevoilor sale.


2.Inscrieti copilul cu sindrom Down la o scoala de stat normala. Majoritatea institutiilor de invatamant au elaborat in prezent programe speciale care sa permita copiiilor cu astfel de probleme integrarea intr-o clasa standard. Totodata interesati-va daca scoala pentru care ati optat va poate oferi o bursa de studii partiala sau totala.


3.Implicati copilul dumneavoastra in programe de voluntariat. Exista in prezent un numar tot mai mare de organizatii pentru voluntari care lucreaza cu acei copiii diagnosticati cu sindrom Down atat timp cat munca necesitata se pliaza dupa abilitatile acestora. Mai mult decat atat, aceasta reprezinta o metoda ideala ca acestia sa isi insuseasca importanta de a-si ajuta semenii, si in plus de a deprinde lucruri noi si interesante.


4.Informati-va cu privire la grupurile de suport. Acest lucru va va oferi dumneavoastra oportunitatea de a descoperi care sunt metodele intrebuintate de alti parinti confruntati cu aceeasi problema si, pe de alta parte, ii va da copilului dumneavoastra sansa de a interactiona cu alti copii diagnosticati cu sindromul Down.


5.Nu formulati asteptati mult prea mari de la copilul dumneavoastra. Amintiti-va ca de multe ori copiii ce se confrunta cu sindromul Down nu vor reactiona ca oricare alt copil in ceea ce priveste relationarea cu semenii sai. Acest lucru nu inseamna insa ca nu detin capacitatea de a face fata situatiilor mai complexe sau chiar delicate. Prin urmare este recomandat sa va inhibati nevoia de a-i proteja si sa ii lasati, atat cat este posibil, sa se descurce singuri si, de ce nu, sa faca propriile greseli.

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus