NodisMed - Ghid medical de sanatate

Dezvoltarea adolescentului

29 Martie 2010

Adolescenta se manifesta la varste si in modalitati diferite la fiecare individ, in functie de particularitatile sale fizice si psihice. In plus, aceasta este perioada in care sunt insusite conceptele abstracte, precum si conduita morala, fapt ce ii va face pe adolescenti sa fie preocupati de drepturi, privilegii dar si indatoriri. Toate aceste schimbari insa, pot fi mai mult decat inspaimantatoare pentru adolescenti, datorita modificarilor fizice care vor fi acum mult mai vizibile.

1. Dezvoltarea fizica la adolescenti

Adolescenta este caracterizata de schimbari fizice radicale, aceasta evolutie constituind urmatorul pas spre maturitatea fizica, unul dintre semnele premergatoare acestei perioade fiind dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare. Astfel, dezvoltarea sanilor la fete poate sa inceapa in jurul varstei de 8 ani, pentru a se finaliza intre 12-18 ani, in vreme ce parul pubian, din zona inghianala, axiala, sau de pe fata si piept la baieti, incepe sa apara la 9-10 ani si isi finalizeaza procesul de distributie la nivelul corpului in jurul varstei de 13-14 ani.

Intre 10 si 15 ani (cu mici variatii de aproximativ 2 ani) fetele se vor confrunta cu aparitia primei menstruatii, fenomen care in terminologia medicala poarta denumirea de menarche. Menstruatia este caracterizata de aparitia lunara a unei sangerari produsa la nivelul cavitatii uterine, cauza fiind nefertilizarea ovulului eliberat in timpul ovulatiei. De asemenea, multe dintre fete vor prezenta o crestere considerabila in inaltime in aceasta perioada.

In cazul baietilor, schimbarile fizice specifice perioadei adolescentei sunt caracterizate in primul rand de cresterea dimensiunii scrotului si al penisului, proces ce va fi definitivat in jurul varstei de 16-17 ani. Ca si in cazul fetelor, baietii cresc in inaltime destul de mult in timpul adolescentei, aceasta crestere fiind insotita si de crestere a masei musculare, precum si de ingrosarea vocei.

2. Dezvoltarea psihologica si afectiva a adolescentului

Schimbarile rapide experimentate de adolescenti in aceasta perioada au menirea de a trezi constiinta de sine, sensibilitatea dar si intrebari legate de corpul adolecentului, toate acestea luand insa forma unei comparatii a propriei persoane cu ceilalalti adolescenti. Mai mult decat atat, adolescentii se pot confrunta cu stari de angoasa sau anxietate, daca acestia nu au fost informati de catre parinti sau alte persoane adulte cu privire la aparitia menstruatiei, la fete, sau a ejacularilor nocturne, la baieti.

Este necesar ca in aceasta perioada adolescentei tinerii sa petreaca cat mai putin timp cu parintii sau chiar sa se separe de acestia, aceasta din urma fiind una dintre conditiile de baza pentru conturarea identitatii individuale si pregatirea pentru maturitate,. Desi aceasta scadere a necesitatii de a fi in preajma parintilor se poate produce fara conflicte majore, exista situatii in care nevoia parintilor de a controla fiecare aspect al existentei copilului sau dimpotriva, spiritul prea rebel al adolescentului, poate duce la conflicte severe intre acestia.

Pe masura ce adolescentul se distanteaza de mediul familial, nevoia de a se integra intr-un anumit grup si de a fi asociat cu acesta devine pe zi ce trece mai intensa. Totodata, spre sfarsiutul acestei perioade, fiecare adolescent isi va stabili identitatea sexuala, devenind tot mai impacat cu orietarile sale sexuale si mai ales cu trupul sau, asa cum este el. Astfel, prin intalniri romantice si experimentari, acesta va invata sa primeasca asa cum trebuie avansurile sexuale, firesti, fara tenta ostentativa, intr-un mod care sa ii asigure o concordanta cu propriile valori.

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus