NodisMed - Ghid medical de sanatate

12 mituri legate de sarcina

23 Iulie 2010

Nu este surpinzator faptul ca au aparut tot felul de mituri legate de sarcina. Doctorul Robert H. Shmerling, medic al facultatii Harvard Medical School, a dezvaluit urmatoarele 12 mituri legate de sarcina, care in mod sigur nu sunt adevarate si ar trebui ignorate.

 • Daca aveti greturi dimineata este foarte probabil sa aveti o fetita. Greturile dimineata sunt un simptom intalnit la majoritatea femeilor insarcinate. Procentul sexului copilului nascut este de 50% pentru sexul feminin al copilului si 50% pentru sexul masculin al copilului, nascuti de mame care aveau greturi dimineata.
 • Daca ati ridicat bratele in jurul capului in timpul sarcinii, cordonul ombilical se va infasura in jurul gatului copilului. Pana la 25% din fetusi au cordonul ombilical infasurat in jurul gatului, ca urmare a activitatii copilului in uter, nu ca urmare a activitatilor mamei in timpul sarcinii. Un alt factor de risc important este cordonul ombilical lung, acesta se poate infasura in jurul gatului copilului, dar tot ca urmare a activitatii fetale, nefiind ceva ce mama poate preveni.
 • Daca in timpul sarcinii aveti multe arsuri stomacale, copilul dumneavoastra va avea capul plin de par la nastere, iar firul parului va fi gros. Arsurile stomacale sunt o boala comuna in timpul sarcinii, deoarece copilul impinge mai tare in stomac in timp ce creste. 
 • Evitati sa dormiti pe spate, cel mai bine este sa dormiti pe partea stanga. Acest lucru este recomandat de medic doar in cazul in care exista o tensiune arteriala mare, travaliu prelungit, rinichii nu functioneaza corespunzator sau daca exista o problema de dezvoltare fetala. 
 • Pentru a pastra in siguranta copilul inca nenascut, evitati sa faceti sex in timpul sarcinii. Sexul in timpul sarcinii trebuie facut in limita bunului simt. Nu exista interdictii medicale cu privire la acest lucru. Copilul este protejat in uter astfel incat este imposibil sa provoace probleme sexul. 
 • Nu trebuie sa atingeti o pisica pe perioada sarcinii. Pentru femeile insarcinate este adevarat ca nu se recomanda sa se ocupe de strangerea excrementelor din locuinta dupa o pisica, deoarece materiile fecale de pisica dezvolta un parazit care poate provoca toxoplasmoza, o infectie grava pentru mama in timpul sarcinii care poate produce malformatii la fat. Cu toate acestea, alte activitati cum ar fi mangaiatul unei pisici, sau sa-i permita acesteia sa se aseze in poala, nu sunt interzise. Daca stiti ca v-ati jucat cu o pisica sau nu sunteti siguri de existenta materiilor fecale ale acesteia in preajma dumneavoastra, puteti sa faceti un test de toxoplasmoza. 
 • Daca sunteti insarcinata, trebuie sa evitati razele x, cuptorul cu microunde si terminalele calculatoarelor. Excesele sa radiatiile inutile trebuie sa fie intotdeauna evitate fie ca sunteti insarcinata sau nu. Dar trebuie sa urmati indicatiile medicului dumneavoastra daca este necesar un test care implica raze x. Cuptoarele cu microunde moderne si terminalele de calculatoare nu expun fatul la radiatii nocive.
 • Nu faceti baie daca sunteti gravida. Aparent, pentru a nu contacta o infectie care s-ar putea raspandi din vagin, prin colul uterin, in uter, a fost recomandata evitarea bailor sau a scaldatului in diverse locuri.  Cu toate acestea, nu exista nici un risc bine stabilit si cunoscut care sa fie asociat cu scaldatul in timpul sarcinii. 
 • Daca vremea este furtunoasa sau daca este luna plina, sunteti mai predispusa sa nasteti, chiar daca mai sunt multe saptamani pana la termen. In timp ce credinciosii sunt greu de convins, studiile au demonstrat ca nu exista nici o incidenta intre nastere si forta vremii sau a lunii. Nasterea este declansata de o serie intreaga de semnale hormonale care nu au nici o legatura cunoscuta cu atmosfera sau cu vremea.
 • Evitati alimentele condimentate, va pot produce nasterea inainte de termen. Ca si in cazul de mai sus, specialistii afirma ca nasterea este determinata de conditii biologice, care sunt bine cunoscute si de alte conditii care nu au fost demonstrate ca avand o incidenta directa.
 • Evitati plimbarile cu automobilul pe drumuri cu damburi deoarece pot provoca nasterea inainte de termen. Uterul si lichidul care inconjoara copilul constituie un sistem de amortizare sigur si de protectie in cazul traumatismelor minore. Accidentele mai grave de masina pot produce un travaliu lung si probleme la nastere.
 • Se poate determina sexul copilului dupa pozitia in timpul actului sexual, atunci cand a fost conceput, precum si dupa modul in care copilul sta in uter. Cei mai multi experti considera ca acest lucru este cu adevarat un mit. Sexul copilului este determinat de tata mai exact. In cazul in care sperma transporta un cromozom X de fertilizare, copilul va fi fata, iar in cazul in care sperma transporta cromozomul Y fertilizator va fi baiat. Pozitia din timpul actului sexual nu are nici o legatura cu determinarea sexului copilului.

A dovedi ca o teorie este adevarata poate fi dificil, dar a nega un mit poate fi imposibil deoarece acesta este bine inradacinat in cultura si trecutul unui popor si a trecut din vorba in vorba pana ce a ajuns in zilele noastre. Simplul fapt ca este spus sau confirmat de batrani, pentru multe femei insarcinate reprezinta o sursa sigura de adevar.

Daca aveti probleme sau nelamuriri legate de sarcina nu ezitati sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Autor:

Redactia NodisMed
Editor articole medicale 609 articole

Inapoi la inceputul paginii

Adauga comentariureincarca imaginea

Va rugam introduceti codul din imaginea de mai sus